Verduurzaming van De Herberg

   

  Zoals duidelijk te zien in het straatbeeld heeft het pand “De Herberg” een prachtig klassieke uitstraling. En is het gebouwd in een tijd dat energie in de vorm van kolen, gas en elektra geen drol kostten. Nu we in een ander tijdperk zijn beland, één waarin iedereen kritisch moet kijken naar zijn “isolatiestatus”, zijn we daar in het bestuur ook flink mee aan de slag gegaan.

  We hebben hierin de KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) betrokken en, samen met haar zustermaatschappij Arcadis, heeft deze voor ons kosteloos een onderzoek gedaan naar de energie(on)vriendelijkheid van het pand.
  Uit het rapport dat zij hierover hebben geschreven is er een stappenplan voor korte, middellange en lange termijn gemaakt. Kenners noemen dat laag en hoog hangend fruit. Hier gaan we op de korte termijn een eerste aanzet aan geven, door onder andere radiatorventilatoren te plaatsen en offertes op te vragen voor isolatieglas.

  Naast dit onderzoek heeft ook de monumentenwacht (Ja! Het pand is een stadsmonument!) een onderzoek gedaan naar de staat van onderhoud. Hier kwamen een aantal kritiekpunten naar voren omtrent noodzakelijke herstelwerkzaamheden, o.a. lekkages door verouderde dakbedekking. Dit aanvullend op ons eigen plan voor groot onderhoud waarbij we o.a. de staat van de kozijnen en het schilderwerk willen verbeteren.

  We zijn dus aan de slag met de verduurzaming van het pand, zowel qua groot onderhoud als wel qua isolatiestatus. Diverse werkzaamheden zullen hiervoor nodig zijn op korte en lange termijn.

  Onze organisatie staat daarbij ook voor grote uitdagingen, en deze gaan we als bestuur niet uit de weg. Ons mooie pand moet er over 50 jaar nog steeds staan en de grote groep die welkom bij ons is, de warmte, aandacht en energie kunnen geven. Elke helpende hand en warme donatie is daarbij welkom.