Stage bij De Herberg

   

  Voor het aankomende schooljaar, 2023-2024, hebben we nog ruimte voor één student van het MBO (Dienstverlening & Zorg of Sociaal Werk) en voor één student van het HBO (Social Work). Bij interesse kun je contact opnemen met Moniek via moniek@deherberg-apeldoorn.nl of 055-5211002.

  Ervaringen van een stagiair

  Met vragende ogen kijkt hij me een beetje schuins aan. Ik zit in de huiskamer van De Herberg, met een warm kopje koffie in m’n hand en ik denk na. De man tegenover mij heeft bij ons een briefadres, omdat hij zelf dakloos is. In een kort gesprekje tijdens het ophalen van de post, hoorde ik van hem dat hij eigenlijk geen hulp heeft en dat wel fijn zou vinden. Tijdens mijn stage bij De Herberg heb ik geleerd in de gesprekken met bezoekers aandachtig te luisteren naar eventuele hulpvragen. Dat gebeurde heel automatisch ook bij deze man, ik vertel hem dat hij hulp zou kunnen krijgen bij DTZ.
  Hij kijkt me wat twijfelend aan en vraagt wat dat precies is.

  “Laagdrempelig overdragen, Lourens! Een cliënt moet je zorgvuldig overdragen aan andere hulpverleners.” Deze gedachte schiet door mijn hoofd. Dit was één van de lessen op school die ik had gehad, met als onderwerp het samenwerken met andere organisaties. In die les had ik geleerd dat het essentieel is om cliënten goed over te dragen aan andere hulpverleners, door bijvoorbeeld samen met de cliënt even contact te hebben met die andere organisatie.

  ‘Weet je wat, ik bel wel even met iemand van DTZ. Dan kijken we samen of je daar een afspraak kan maken.’ Na even bellen met DTZ kon de man de volgende dag al langskomen.

  Dit is één van de vele situaties uit mijn stage van afgelopen jaar. In september ben ik hier begonnen en in dit jaar heb ik veel kunnen en mogen doen, onder andere:
  Zelfstandig het spreekuur bedienen
  Huiskamerdienst draaien
  en bijvoorbeeld een vrijwilligerscursus organiseren.

  Binnen de Herberg is er voor mij heel veel mogelijk geweest. Samen met Moniek, één van de algemeen coördinatoren en mijn stagebegeleider, ben ik het hele jaar bezig geweest met diverse plannen maken en activiteiten uitdenken en uitvoeren. Het fijne was dat ik vanaf het begin al echt het gevoel had onderdeel van het team te zijn, daardoor kon ik mijn steentje bijdragen.

  De Herberg is bij uitstek dè plek voor iedere student die een maatschappelijke stage wil.

  Lourens, 3e jaarsstudent SW

  UDO/Sprengeloo

  Sinds schooljaar ’21/’22 is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen Sprengeloo en De Herberg. Dit komt omdat het ministerie steeds meer streeft naar projectmatig onderwijs. Wij waren dus opzoek naar opdrachtgevers waarmee we konden samenwerken. Hierdoor kwamen we in contact met De Herberg. Onze leerlingen zijn toen begonnen met het verzorgen van gezonde broodjes voor bij de vrijdagmiddag-soep. Waarna we het schooljaar afsloten zomer met een bbq op locatie.

  Dit schooljaar (’22/’23) zijn we ook begonnen om kleine activiteiten op de vrijdagmiddag aan te bieden. Variërend van een chocoladeletter versieren tot een heuse kerstbingo. We realiseren ons dat het soms ook een uitdaging kan zijn voor de begeleiding ter plaatse. Deze willen we dan ook van harte bedanken voor hun inzet op vrijdagen.

  Evelyn van der Oest,
  Docent & Coördinator pilot